Zanimljive Informacije

...

10 najpopularnijih znamenitosti Evrope


Evropa je blagoslovena brojnim lepotama i kulturnim znamenitostima, pa nije čudo ako vam je teško da odlučite kojim redosledom da ih obilazite.

 

1. Bazilika Svetog Petra, Vatikan, Italija

Svako ko ikada odluči da poseti Rim obavezno bi trebalo da obiđe jednu od najvažnijih crkava katoličanstva. Zahvaljujući impresivnom Trgu Svetog Petra na kojem se nalazi, čiji su nacrt izradili Mikelanđelo i Donato Bramante, ovu turističku atrakciju svake godine poseti više od četiri miliona turista. Crkvenu unutrašnjost odlikuju impozantni mozaici i enterijer, zbog čega se nalazi na samom vrhu liste.

2. Velika džamija u Kordobi, Španija

Istorija ove građevine nije ništa manje fascinatna od njene unutrašnje dekoracije, koju karakterišu polukružni crveno-beli lukovi, inspirisani Kupolom na steni u Jerusalimu. Prvobitno islamska građevina, Velika džamija pretvorena je u hrišćansku katedralu u 13. veku. Turisti je danas posećuju kako bi šetali između 856 stubova od jaspisa, oniksa, mermera i granita.

3. Crkva Hristovog vaskrsenja, Sankt Peterburg, Rusija

Ova spolja šarenolika građevina sa zlatnom kupolom dom je nekih od najlepših mozaika na svetu. Sagrađena je na mestu na kojem je ubijen car Aleksandar Drugi, u martu 1881. Sredstva je donirala kraljevska porodica uz pomoć nekoliko hiljada privatnih donora. Njena zadivljujuća arhitektura čini je glavnom turističkom atrakcijom u Sankt Peterburgu.

4. Alhambra, Granada, Španija

Impresivna Alhambra prvobitno je sagrađena kao vojno utvrđenje, a do 1492. godine imala je ulogu hrišćanskog suda. Kasnije su postojećim građevinama dodate brojne druge strukture, uključujući vojne garnizone, crkvu i franjevački manastir. Tokom 18. i prvog dela 19. veka zamak je bio zapušten i mnoge prostorije imale su ulogu taverni koje su lopovi često posećivali. Zamak je proglašen nacionalnim spomenikom 1870. godine, nakon čega je rekonstruisan. Na Uneskovoj listi svetske baštine nalazi se od 1984, a danas predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Evropi.

5. Katedrala u Milanu, Italija

Pojedini korisnici sajta Trip advajzor opisali su ovo delo arhitekture kao “jednu od najlepših crkava na svetu”. Najbolja pozicija sa koje možete uživati u lepotama ove građevine je njen krov, za koji je potrebno kupiti posebnu ulaznicu. Gotička građevina, koja je građena ukupno šest vekova, takođe predstavlja sedište nadbiskupa Milana – kardinala Anđela Skole.

6. Aja Sofija, Istanbul, Turska

Veličanstvenu građevinu podigao je vizantijski car Justinijan za samo pet godina – građena je između 532. i 537. godine. Nekada jedan od najznačajnijih hrišćanskih hramova pretvoren je u 15. veku u džamiju, kada je dozidano četiri minareta. Njen stil inspirisan je gruzijskom i seldžučkom arhitekturom, ali unutrašnje slike i mozaici i dalje odzvanjaju estetikom Konstantinopolja 13. veka.

7. Veliki trg u Briselu, Belgija 

Centralni trg Brisela, okružen zidinama, Gradskom većnicom i zgradom koja je poznata kao Dvorac hleba, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. U Dvorcu hleba, poznatom na francuskom govornom području i kao “Kraljeva kuća”, danas se nalazi Muzej grada Brisela. Svake dve godine u avgustu na trgu se prostre veliki cvetni “tepih”, koji ulepša ovaj prostor.

8. Ajfelov toranj, Pariz, Francuska

Činjenica da se ova turistička atrakcija našla na listi ne predstavlja veliko izneđenje, s obzirom na to da je reč o jednoj od napopularnijih turističkih destinacija na svetu. Građenje čuvenog tornja završeno je 31. marta 1889. Zanimljivo je to da je Ajfelova kula do pre 41 godine držala titulu najviše građevine na svetu, kada je sagrađena Krajslerova zgrada u Njujorku. Ajfelov toranj godišnje poseti oko sedam miliona turista, što ga čini najposećenijom turističkom građevinom na svetu čiji obilazak podrazumeva plaćanje ulaznice.

9. Bogorodičina crkva u Parizu, Francuska

Reč je o jednoj od najpoznatijih atrakcija u svetu, koju je u svom romanu iz 1831. godine ovekovečio francuski pisac Viktor Igo. Mnogi hvale lepotu njenog gotičkog stila i izvanrednih vitraža, suprotstavljenih prethodnoj romaničkoj arhitekturi. Njena izgradnja započeta je 1163, a dovršena do 1250. godine. Sa 13 miliona posetilaca godišnje, odnosi pobedu nad Ajfelovom kulom.

10. Akropolj, Atina, Grčka

Veličanstveni Akropolj uzdiže se nad Atinom i vidljiv je iz gotovo svih delova grčke prestonice. U ovom kompleksu nalaze se ostaci nekoliko drevnih građevina, od kojih je najpoznatija Partenon. Gotovo 6.000 korisnika Trip advajzora ocenilo je ovo mesto kao “odlično”, a mnogi su ga stavili na listu znamenitosti “koje treba da vidite pre nego što umrete”.

...

Neke od najinteresantnijih činjenica o najpoznatijim turističkim atrakcijama širom svijeta.

1. Empajer Stejt Bilding

Empajer Stejt Bilding, jednu od najpoznatijih zgrada u Njujorku, gradilo je 3.400 radnika, koji su nedeljno u prosjeku radili nešto više od četiri sprata. Zato nije ni čudo da je trebalo 450 dana da bude završena. Zgrada je visoka oko 381 metar i sve do 1972. godine je važila je za najvišu zgradu na svijetu. Inače, njena izgradnja je koštala više od 40 miliona dolara, dok današnja vrijednost zgrade dostiže nevjerovatnih 637 miliona dolara. Zanimljivo je da zgrada ima sopstveni poštanski broj – 10118, a vrh zgrade je originalno je bio namijenjen “parkiranju” cepelina. Inače, Empajer Stejt Bilding nema 102, već 103 sprata, ali je najviši sprat tajni i otvoren samo za VIP goste. Sam vrh zgrade munja pogodi više od 100 puta godišnje.

2. Ajfelova kula

Simbol Pariza i jedna od najposjećenijih atrakcija na svijetu – Ajfelova kula, građena je dvije godine, a konačni dizajn uključuje čak 18.000 komada gvožđa i nevjerovatnih 2.5 miliona nitni. Ipak, malo ko zna da je prvobitni plan podrazumijevao da se kula nakon 20 godina od njenog montiranja sruši, ali su gradski čelnici na kraju ipak odlučili da je zadrže jer je predstavljala značajnu radio-televizijsku stanicu. Ovo zdanje danas osim što privlači na milione turista širom svijeta, predstavlja i radno mjesto za više od 600 Parižana.

3. Tadž Mahal

Za izgradnju čuvenog mauzoleja Tadž Mahal, bilo je potrebno čak 22.000 ljudi, 1.000 slonova, 28 različitih sorti polu-dragog i dragog kamenja i 17 godina. Tadž Mahal je nadaleko poznat po svojoj savršenoj simetriji, a u zavisnosti od doba dana, ovaj mauzolej je uvjek druge boje. Mnoge legende se vezuju za njegovu izgradnju, pa tako jedna od njih kaže da je Šah Džahan obećao Mumtaz, u njenim posljednjim trenucima života, da će izgraditi najljepši spomenik na svijetu u čast sjećanja na nju. Pa čak i da je radnicima sejkao prste i ruke kako više nikada ne bi mogli da sagrade sličnu građevinu. Na suprotnoj strani reke Šah Džahan je navodno planirao da izgradi identičnu građevinu od crnog mermera.

4. Fontana di Trevi

Svima je dobro poznata legenda da bacanje novčića preko levog ramena u fontanu di Trevi u Rimu znači ponovni dolazak u večni grad. Vođeni ovim vjerovanjem, turisti svakog dana ubaciju na hiljade kovanica različitih boja i oblika u ogromnu baroknu fontanu, te ona dnevno „zarađuje“ i do 3.000 eura, što na godišnjem nivou iznosi oko 1.26 miliona dolara! Sav ubačeni novac se svake noći prikuplja iz fontane i donira u dobrotvorne svrhe, a novčana pomoć dospijeva u više od 200 zemalja širom svijeta.

5. Sagrada Familia

Sagrada familija je najpoznatija građevina u Barseloni i predstavlja remek-djelo čuvenoh arhitekte Antonija Gaudija. Kamen temeljac za ovu crkvu postavljen je još davne 1882. godine i zanimljivo je da do današnjeg dana nije završena. Najveći doprinos njenom izgledu dao je upravo Gaudi koji je na njoj radio blizu 40 godina, te je za života uspio da završi samo jedan od 18 tornjeva po kojima je katedrala tako prepoznatljiva i vidljiva iz mnogih dijelova grada. Upravo zbog činjenice da se simbol Barselone gradi u kontinuitetu više od 130 godina, mnogi je zovu „katedrala nedovršene arhitektonske simfonije“. Predviđanja su da će ovo arhitektonsko remek djelo biti završeno tek oko 2025. godine.

6. Kip Slobode

Statua Kipa Slobode predstavlja jedan od najupečatljivijih simbola Sjedinjenih američkih država i nalazi se u Njujorku. Čuveni kip je napravljen u Francuskoj i predstavlja poklon ove zemlje Americi iz 1886. godine. Statua je do svog konačnog odredišta je transportovana brodom, rastavljena na 350 djelova. Ženska figura statue predstavlja rimsku boginju slobode Libertas, dok je lice statue modelovano je prema licu skulptorove majke, Šarlote. O njenoj veličini najbolje svjedoči pretpostavka da kada bi statua nosila cipele, njen broj bi bio 7.801.

7. Ermitaž

Ermitaž je jedan od najvećih i najljepših muzeja na svijetu i nalazi se u ruskoj prestonici culture – Sankt Peterburgu. Sa više od tri miliona primjeraka u svojoj kolekciji, među kojima se nalaze i dijela Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Van Goga i Pikasa, procenjuje se da bi jednom posjetiocu trebalo oko 11 godina da obiđe cijeli muzej, ukoliko bi se na svakom izloženom predmetu zadržao samo jedan minut. Ovaj muzej je specifičan i po tome što u njemu “radi” oko 60 mačaka, čije je osnovno zaduženje da prostorije svih zgrada muzeja čuvaju od glodara.

8. Krivi toranj u Pizi

Krivi toranj u Pizi definitivno spada u red najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu. Devedesetih godina prošlog vijeka toranj je bio zatvoren za posjetioce jer se previše iskrivio, te je bezbjednost turista bila ugrožena. Kako je u pitanju jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije, odmah je započeta akcija spašavanja koja je trajala preko deset godina. Akcijom je rukovodio arhitekta Mikele Jamiolkovski, koji je uspio da sa svojim timom toranj vrati u položaj koji je imao 1838. godine, a cijela operacija koštala je preko pedeset miliona njemačkih maraka. Toranj je od 2001. godine ponovo otvoren za posjetioce, a od tada, pa sve do 2013. godine je povratio skoro 2,54 centimetra svog nagiba.

...

Otkrivamo vam 20 zanimljivosti o različitim turističkim destinacijama koje verovatno do sada niste znali.

Mont Everest raste 4 mm godišnje.

Kanada ima više jezera nego ceo svet zajedno.

Iako se prostire u pet različitih vremenskih zona, cela Kina se ravna po onoj Pekinškoj.

Švajcarska vojska drži puna skladišta oružja usred naseljenih gradova i sela.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaunagahoronukupokaiwhenuakitanatahu je brdo na Novom Zelandu i ima najduži naziv na svetu.

Nakon Varšave, najviše Poljaka živi u – Čikagu.

Čak 61.000 ljudi nalazi se u svakom trenutku na nebu iznad SAD-a.

Saudijska Arabija uvozi kamile iz Australije.

Aljaska je najistočnija, najzapadnija i najsevernija država SAD-a.

Poštanski sandučić na najnižoj tački na svetu nalazi se 10 metara ispod nivoa mora na plaži Susami u Japanu.

Saragaško more jedino je more na svetu koje nema obalu već ga omeđuju struje u Atlantskom okeanu.

Drvo banjan, koje raste u blizini Kalkute u Indiji, veće je od prosečnog trgovačkog centra.

Samo 4 odsto od svih svetskih jezika govori čak 96 odsto ljudi na svetu.

Njujork se nalazi južnije nego Rim.

Severnu Koreju i Finsku razdvaja samo jedna država – Rusija.

Pluton je manji od Rusije.

U Rusiji ima čak 9 miliona žena više nego muškaraca.

Rusija je prodala Aljasku Amerikancima za 7,2 miliona dolara davne 1867. godine.

Britanska kraljica poseduje sve delfine i kitove koji se nalaze unutar pojasa od 5 kilometara od obale.

Površina Engleske, Velsa, Škotske i Irske zajedno manja je od površine američke savezne države Mičigen.

Švedska je toliko efikasna u recikliranju da joj uvek ponestane smeća pa mora da ga uvozi iz susednih država.

U Teksasu postoji grad koji se zove Ding Dong.

Čak 99% Libijske teritorije nalazi se pod pustinjom.


Sajt Turističke agencije Angel Travel je informativnog karaktera. Iako nastojimo da ga redovno ažuriramo, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da sve informacije proverite direktno u agenciji putem telefona, e-mail-a ili lično. Hvala na razumevanju.

baribal  trag  

Prijatelji:      Bg Linkovi      Raskrsnica      Sajtovi      Prezentacije      Web Adresar      Autentik